Novostavba so strešnými oknami VELUX – podkrovie v Innsbrucku
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architekt: he und du, fotografie: David Schreyer

Dom sa nachádza v pamiatkovej chránenej zóne a jeho steny vymedzujú hranice pozemku.

Okrem nového podkrovia spoločnosť he und du zrenovovala aj vstup a časť prízemia.

Nová strecha má však iný tvar. Konzola nad úzkou ulicou visí nad starým dekoratívnym dreveným nosným prvkom.

Podkrovie získalo veľké vikierové okno, vstup na malú strešnú terasu a množstvo okien VELUX rôznej veľkosti.

Vstup do apartmánu je na poslednom štandardnom poschodí budovy. Do obytného priestoru sa vstupuje presvetleným schodiskom, ktoré pokračuje až na strechu.

Otvorený priestor vedúci z jednej strany budovy na druhú je rozdelený na dennú a nočnú časť.

Každá spálňa má veľké strešné okno, ktoré rozjasňuje priestor. Na miestach, kde to bolo možné, umiestnili otvory do rohov miestností.

Novostavba so strešnými oknami VELUX – podkrovie v Innsbrucku
Architekt: he und du, fotografie: David Schreyer

Elias Walch

Architekt v spoločnosti he und du, Innsbruck

Rozhodne tu máme dostatok strešných okien – vrátane jedného okna v lodžii. Umiestnili sme ich pozdĺž stien tak, aby odrážali ešte viac denného svetla, v zónach, kde bolo potrebné zvýšiť výšku miestnosti, a aj tam, kde sme si želali priame slnečné svetlo a výhľad na hviezdy a oblaky.

Architekt: he und du, fotografie: David Schreyer

Táto poloha zvyšuje kvalitu denného svetla vďaka odrazu na bielych povrchoch stien.

V ostatných prípadoch bolo miesto vybraté s cieľom dosiahnuť zväčšenie priestoru pod oknami alebo umožniť výhľad na hviezdy z postele v spálni manželov.

Detské izby dostali hravé a funkčné vstavané postele a police, ktoré poskytujú ich malým obyvateľom dostatok priestoru na hranie.

Grafika

Architekt: he und du, fotografie: David Schreyer

V dennej časti je priestor štruktúrovaný tromi rúrkami vychádzajúcimi zo spodnej časti a krbom.

Vľavo sa pod dlhým oknom, ktoré ponúka výhľad na lodžiu, nachádza srdce kuchyne: veľký drevený stôl spojený so sporákom.

Tento inovatívny, ale jednoduchý nápad, ako upraviť výšku sporáka tak, aby zodpovedala stolu, umožňuje slávnostné večere v početnej spoločnosti hostí.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGU
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: renovácia podkrovia
Miesto: Innsbruck, Rakúsko
Architekt: he und du, Innsbruck, Rakúsko
Rok:  2019
Plocha:  138 m2
Fotografie: David Schreyer