{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plán miesta
Architekt: Michael Nöbauer

V dedine Schrems v blízkosti bahenných kúpeľov stojí drevený dom. Jeho skromná fasáda do ulice ladiaca so susednými domami skrýva komplexné vnútorné priestory stavby. Klientka, staršia pani, ktorá sa po rokoch pobytu v zahraničí vrátila do svojej rodnej obce v Rakúsku, si priala miesto, kde by si mohla užívať dôchodok.

Keďže chcel Michael Nöbauer vyhovieť želaniu klientky, ktorá túžila po šikmej streche, a pritom chcel aktívne využiť priestor priamo pod ňou, prišiel s nápadom vytvoriť na prvom poschodí galériu. Tento návrh ponúka multifunkčný priestor na vystavenie klientkiných obrazov, možno ho využiť ako knižnicu alebo provizórny priestor na ubytovanie hostí. Pod schodiskom vedúcim na poschodie sa nachádza funkčná kuchyňa. Majiteľka domu nevarí pravidelne, avšak napriek tomu potrebuje dostatok priestoru na večere s priateľmi. Michael Nöbauer preto prišiel s nápadom doplnkovej kuchynskej dosky, ktorá sa vysunie spod schodiska. Navrhol aj všetky vstavané drevené lavice, police a skrine, pričom starostlivo vyberal každé kovanie.

Rodinný dom v Schrems so strešnými oknami VELUXArchitekt: Michael Nöbauer, fotografie: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Architekt

Spoločnosť VELUX nielenže zaručuje najlepšiu kvalitu výrobkov, ale zároveň poskytuje nástroje, ktoré pomáhajú klientom porozumieť výhodám strešných okien. Simulácie z nástroja Daylight Visualizer umožňujú porovnávať podmienky v miestnostiach so strešným oknom alebo bez neho a vidieť krásu prirodzeného svetla prichádzajúceho zhora.

Architekt: Michael Nöbauer, fotografie: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer spolupracoval so spoločnosťou VELUX už na svojich predchádzajúcich projektoch a dobre si uvedomuje výhody tejto spolupráce. Keď klientom ukazuje domy v okolí, ktoré navrhol so strešnými oknami, sťahuje a vyťahuje v nich rolety, aby im ukázal, ako denné svetlo výrazne zlepšuje atmosféru v miestnosti.

Na získanie presnejšej predstavy o podobe plánovaného projektu využíva simulačné nástroje spoločnosti VELUX a zdôrazňuje, že v dialógu s klientmi je lepším argumentom jasný dôkaz, nielen obyčajná výmena názorov. S technicky zdatnejšími klientmi diskutuje aj o schémach distribúcie denného svetla a tí sú vždy prekvapení, aké sú bežné miestnosti temné.

Strešné okná zaisťujú dokonalé súkromie a v miestnostiach vytvárajú neustále sa meniacu hru slnečného svetla. Vnútri tohto domu zabudnete na susedné budovy a jeho obyvatelia sa sústredia na priľahlú lesnú záhradu.

Grafika

Architekt: Michael Nöbauer, fotografie: Patricia Weisskirchner

Budova sa nachádza v blízkosti ulice v hornej časti svahovitého pozemku. Široké schodisko spája dom so záhradou a chodníkom vedúcim priamo do bahenných kúpeľov. Všetky existujúce stromy boli ponechané na mieste. Úcta k prírode je typickým rysom Nöbauerovej práce: stromy a svahovitý terén zostali nedotknuté a materiály použité pri stavbe dokonca pochádzali z blízkeho okolia. Žulové bloky použité v predzáhradke a na kuchynskú dosku pochádzajú z neďalekého kameňolomu a všetky drevené prvky vrátane obkladu z červeného smreka použitého na fasádu dodali miestni tesári pracujúci s drevom z regiónu.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX GGL
Detaily výrobku
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: rodinný dom
Miesto: Schrems, Rakúsko 
Architekt: Architekt DI Michael Nöbauer 
Rok: 2019
Fotografie: Patrica Weisskirchner