Novostavba so strešnými oknami VELUX – knižnica v Gundelsheime
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten, fotografie: Stefan Meyer

Obec Gundelsheim v nemeckom regióne Horné Fransko pripomína svojím osudom mnohé ďalšie malé obce v regióne.

Za posledné desaťročia dochádza k pomalému úpadku v dôsledku migrácie obyvateľov do miest, malého počtu pracovných miest a prítomnosti veľkých nákupných centier spôsobujúcich kolaps miestnej ekonomiky.

Až v posledných rokoch začala vláda pomocou fondov a politík podporovať obnovu obcí a súčasne aj ľudia znova objavili výhody života na vidieku.

Z jedného podobného grantu bola postavená aj nová knižnica a kultúrne centrum v Gundelsheime, ktoré spravuje združenie miestnych knižníc.

Myšlienka uskutočniť tento projekt prišla vo chvíli, keď dvaja architekti uvideli pozemok s voľne stojacim domom bez stodoly a kravína, čo sú typické poľnohospodárske budovy v tejto oblasti.

Čelná fasáda odhaľuje vnútornú konštrukciu budovy: malý dom priliehajúci k stene väčšieho objektu.

Existujúci a predtým samostatne stojaci statok so stodolou bol starostlivo zrenovovaný a stal sa súčasťou komplexu budov. V dvojici drevostavieb sa nachádza nová komunitná knižnica.

Novostavba so strešnými oknami VELUX – knižnica v Gundelsheime
Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten, fotografie: Stefan Meyer

Stefan Schlicht a Christoph Lamprecht

Architekti v spoločnosti Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt

Nechceli sme, aby sa strešný priestor zdal ako temná hmota visiaca nad knižnicou: vďaka otvorom, ktoré sú umiestnené priamo pri štíte, sa nám podarilo veľmi diskrétne vpustiť slnečné svetlo do miestností. Človek sem vstúpi a položí si otázku: odkiaľ prichádza to krásne svetlo?

Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten, fotografie: Stefan Meyer

Hlavnou miestnosťou knižnice je presvetlená hala s policami na knihy, ktorá sa nachádza pod obidvoma priestormi.

Police majú skryté kolieska, vďaka čomu ich možno uložiť do skladu a získať tak veľký otvorený priestor.

Za drevenou fasádou na severnej strane je rozsiahle zasklenie, zdrojom denného svetla v priestore sú však dva rady strešných okien umiestnené na východnej strane, na samom vrchole obidvoch striech.

Grafika

Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten, fotografie: Stefan Meyer

„Je bežné, že vnútri stodoly stojí malá kôlňa. Malý domček vo veľkom dome, ideálne miesto na uloženie pracovných nástrojov – alebo v prípade nášho projektu, technická miestnosť a sklad. Priestory vnútri týchto vnorených domčekov sú vďaka svojej veľkosti veľmi príjemné a útulné a dokonale slúžia ako priestor na čítanie pre deti,“ vysvetľujú Stefan Schlicht a Christoph Lamprecht.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt:  verejná knižnica
Miesto: Gundelsheim, Nemecko
Klient:  obec Gundelheim
Architekt:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Rok: súťaž 2016, stavba 2018 – 2020
Plocha: 320 m2
Fotografie: Stefan Meyer