{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plán miesta
Architekt: SPPA Architekten

V zelených kopcoch švajčiarskeho kantónu Schaffhausen na severe krajiny, neďaleko rieky Rýn, stojí uprostred viníc stará stodola. Po štyri storočia slúžila na lisovanie vína a na organizovanie stretnutí. Historickú hodnotu má nielen samotná budova, ale aj spôsob, akým je situovaná medzi vinicami. V roku 2007 sa združenie miestnych výrobcov vína rozhodlo investovať do cestovného ruchu. V roku 2010 prebehla súťaž na renováciu budovy lisovne s cieľom dodať historickému objektu moderný účel. Združenie potrebovalo nový multifunkčný priestor na večierky a spoločenské akcie a aj malú reštauráciu s vínotékou.

Architektonická kancelária SPPA Architekten sa rozhodla zachovať starú stodolu v čo najvernejšej historickej podobe. Nepridali žiadne fasádne otvory, iba vstupné dvere nahradili novými, navrhnutými tak, aby ladili s drevenými doskami v exteriéri. Pódium a medziposchodie na druhej strane miestnosti lemujú naďalej nevykurovanú miestnosť, ktorá dostala novú rovnú podlahu.

Starý lis na víno presunuli z rohu stodoly do vlastnej novej betónovej miestnosti na východnej strane budovy, aby si ho mohli prezrieť všetci okoloidúci. Veľkorysý priestor medzi týmto novým priestorom a stodolou vedie ku vchodu a slúži ako vonkajšie posedenie reštaurácie. V západnej časti sa nachádza samostatný technický vchod pre kuchyňu a personál. V novej podzemnej časti nájdete reštauráciu, spoločenskú miestnosť, kuchyňu a potrebné technické zázemie: všetko umiestnené pozdĺž veľkolepej chodby, ktorá ukazuje spojenie starej a novej budovy.

 Prístavba vo vinárstve v Osterfingene so strešnými oknami VELUXArchitekt: SPPA Architekten, fotografie: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner v spoločnosti SPPA Architekten

Naša myšlienka, hoci na prvý pohľad vyzerala extravagantne, bola veľmi racionálna. Nechceli sme konkurovať existujúcej budove, pretože sa nám páči jej masívny vzhľad a solitérna poloha v krajine. Navrhli sme teda miestnosti pod terénom kopca za stodolou.

Architekt: SPPA Architekten, fotografie: Jürg Zimmermann

„Vertikálne svetlo bolo v našom projekte jedinou možnosťou, ktorá sa nám veľmi páči. Rad okien mala pôvodne tvoriť séria oválnych otvorov. Keď sme však na projekte po vyhratej súťaži ďalej pracovali, rozhodli sme sa ho zjednodušiť. Oválne zasklenia sme nahradili strešnými oknami VELUX. Tieto výrobky sme už poznali z predchádzajúcich projektov: pri renováciách sa často zaoberáme podkroviami, ktoré potrebujú denné svetlo. Strešné okná sú vzhľadom na strmosť svahu umiestnené vysoko nad stropom miestnosti v šachtách. Navrhli sme ich šikmo, aby sme zaistili optimálne rozloženie svetla. Strešné okná z interiéru preto takmer nevidieť,“ vysvetľuje architekt Peter Trachsler.

Grafika

Architekt: SPPA Architekten, fotografie: Jürg Zimmermann

V stenách šácht sú ukryté dlhé elektrické svetlá, ktoré zvýrazňujú denné svetlo a osvetľujú výstavu vín umiestnenú pozdĺž severnej steny. Navyše tu forma plní viac než jednu funkciu: okrem primárnej, ktorou je výstava vín, stena slúži ako akustický panel a ukrýva ventilačný systém. Presne odliaty betónový strop je súčasne obložený akustickými panelmi v zladených farbách.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGU
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: vinárstvo 
Miesto: Osterfingen, Švajčiarsko 
Architekt: SPPA Architekten 
Rok: 2015
Fotografie: Jürg Zimmermann