{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plán miesta
Architekti: Stifter+Bachmann

V reakcii na potreby rozrastajúceho sa odvetvia cestovného ruchu vláda provincie Bolzano pridelila 10 miliónov EUR na výstavbu troch nových chát a renováciu ďalších 22.

Súťaž usporiadanú v roku 2013, ktorej sa zúčastnilo osem pozvaných architektonických kancelárií z regiónu, vyhrala spoločnosť Stifter+Bachmann. Vybratý projekt rozdelil verejnosť – o rok neskôr však architekti už mohli začať pracovať na realizácii návrhu. Stavba sa začala v júni 2016 a intenzívne pokračovala v priebehu krátkych alpských liet až do októbra 2017.

V júni 2018 otvorila nová horská chata Sasso Nero svoje brány, čo vyvolalo rozruch nielen v architektonických a stavebných kruhoch, ale aj medzi ohromenými turistami.

Na prízemí sa nachádzajú kuchyňa a veľký jedálenský kút s tromi veľkými oknami, ktoré tesár vyrobil tak, aby ladili s výrobkami VELUX inštalovanými v ich blízkosti. Vyzerajú ako tri výrazné obrazy – kamenná stena, skalná plošina na severe a neďaleký vrchol.

Vnímanie okien ako malieb viedlo k veľmi premyslenému umiestneniu otvorov.

Spálne na prvom a druhom poschodí, každá s jedným „maľbovým“ oknom, sú zaujímavo vybavené poschodovými posteľami. V podkroví je jedna veľká miestnosť s radom matracov na podlahe.

Alpská útulňa, Bolzano, so strešnými oknami VELUXArchitekti: Stifter+Bachmann

Helmut Stifter

Architekt, Stifter+Bachmann

V tejto budove nie je žiadna deliaca línia medzi fasádou a strechou. Ide o jednu veľkú strechu, takže strešné okná VELUX boli našou prvou voľbou. Použili sme rovnaké strešné okná ako v rodinných domoch v dedine. Všetci naši pracovníci ovládali techniku spracovania a montáže na medený povrch – väčšina striech v okolí je zrealizovaná týmto spôsobom.

Architekti: Stifter+Bachmann, fotografie: Oliver Jaist

Konštrukcia, podlahy aj stropy sú vyrobené z panelov z krížom vrstveného dreva (CLT). Celý interiér vrátane nábytku je vyrobený zo smrekového dreva bez povrchovej úpravy.
Architekti spojili svoje znalosti so skúsenosťami vedúceho starej chaty. Jeho nápady viedli k vzniku priestranného vchodu so šatníkovou skriňou, ktorá horským turistom umožňuje odložiť si vybavenie v pohodlí interiéru.

Na prízemí sa nachádzajú kuchyňa, veľká obývacia miestnosť a jedáleň. Dva metre vysoké okná prepúšťajú slnečné svetlo hlboko do miestnosti.

Kúpeľne, sušiarne a technické miestnosti sú na dvoch úrovniach pod vchodom, zatiaľ čo spálne sa nachádzajú na dvoch podlažiach smerom k okolitým vrcholom. Okná usporiadané v tvare stužky zabezpečujú každej spálni – s dvoma až piatimi poschodovými posteľami – denné svetlo a vetranie.

Grafika

Architekti: Stifter+Bachmann, fotografie: Oliver Jaist

Po zverejnení projektu časť verejnosti jeho podoba šokovala a architektov obviňovali z narušenia tradície. V Južnom Tirolsku však neexistuje žiadna skutočná tradícia podoby alpských budov. Prvé horské chaty postavili na konci 19. storočia nemecké alpské kluby a kopírujú meštianske domy – postavené sú výhradne z miestneho kameňa. Architekti z kancelárie Stifter+Bachmann sa nesnažili vymyslieť novú typológiu ani prísť s konkrétnou estetikou. Mnohé z veľkolepých priestorových prvkov domu vrátane 180° panoramatického umiestnenia okien boli výsledkom dôsledného zapustenia stavby do krajiny.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX GGL
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: horské chaty
Miesto: provincia Bolzano, Taliansko 
Architekt: Stifter+Bachmann
Rok: 2015 
Fotografie: Oliver Jaist