{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plán miesta
Architekt: j+e architectes

Skupina priateľov, ktorí spoločne študovali architektúru v Bretónsku, sa rozhodla postaviť dom pre tri rodiny, medzi ktoré patria aj rodiny Benjamina Jardela a Nicolasa Epaillarda, ktorých architektonická kancelária j+e Architectes dom navrhla. Skupina priateľov zakúpila tri susediace pozemky na okraji mestečka Erdeven určené pre tri rodinné domy a vymyslela nový typ spoločného bývania.

Objekt má štyri bytové jednotky, v ktorých sú tri byty, pričom spoločný priestor a kancelárske priestory oddeľujú slnkom zaliate skleníky. Na všetkých spoločných priestoroch s výnimkou zeleninovej záhrady sú divorastúce lúčne rastliny. Každý dom má vlastnú záhradku s individuálne navrhnutou terasou.

Projekt mal byť inovatívny vo všetkých aspektoch už od prvých náčrtov. Šetrný k životnému prostrediu, s nízkymi emisiami uhlíka, vyrobený iba z miestnych materiálov a s pomocou budúcich obyvateľov. „Les Pieds Vertes“ vyjadruje postoj proti nespočetnému množstvu novopostavených rodinných domov a reakčnému opakovaniu tradičnej estetiky.

Postaviť takýto dom vo fáze plánovania vyžadovalo veľa úsilia, pretože predpisy v ochranných krajinných oblastiach, v ktorom sa nachádza aj Erdeven, stanovujú prísne pravidlá upravujúce rozlohu a materiály novostavieb. Spoločnosť i+e architectes, našťastie, dokázala presvedčiť miestne úrady, že drevené šindle a zelené strechy budú ladiť s krajinou, rovnako ako biele steny a keramické strešné bridlice typické pre tento región. V dôsledku obmedzenej výšky budovy a povinnému 45-stupňovému uhlu strechy bolo vytvorenie dvojpodlažného domu možné len so strešnými oknami.

Spoločné bývanie v Erdevene so strešnými oknami VELUXArchitekt: j+e architectes, fotografie: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

Architekt a spoluvlastník domu

Počas navrhovania sme si uvedomovali potrebu správnej intenzity denného svetla v každej miestnosti. Slnko zaplavuje obývacie izby a strešné okná VELUX zaisťujú dostatočné množstvo denného svetla v spálňach. Denné svetlo nás udržuje v neustálom kontakte s prostredím a slnečné svetlo oživuje architektúru.

Architekt: j+e architectes, fotografie: Fanch Galivel

V týchto apartmánoch sa spájajú výhody tradícií a inovácií, pričom každý z nich ponúka odlišný priestorový zážitok. Obyčajné omietnuté steny a prírodné podlahové materiály – drevo alebo linoleum – poskytujú obyvateľom priestor na vyjadrenie vlastných osobností.

Všetky štyri jednotky – tri byty a kancelárske priestory – sú rozložené do dvoch podlaží, pričom horné podlažie sa spolieha výhradne na strešné okná VELUX. Okresný architekt, ktorý projekt schválil, videl toto riešenie ako jedinú možnosť, ktorá umožňuje zachovať tradičnú dlhú rovnú formu strechy.

Grafika

Architekt: j+e architectes, fotografie: Fanch Galivel

Dom je rozdelený tromi skleníkmi, ktoré akumulujú teplo zo slnečného žiarenia a v noci ho vracajú. Dvojitý ventilačný systém s rekuperáciou tepla a hrubá izolačná vrstva zaisťujú optimálnu vnútornú klímu.

Recyklácia alebo využitie biologicky rozložiteľných zdrojov je v celom dome pravidlom: na izoláciu sa použili slama a konope, zachytená dažďová voda zavlažuje skleníky, drevené šindle fasády zostali neošetrené.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily výrobku
Strešné okno VELUX GGL
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: spoločné bývanie
Miesto: Erdeven, Francúzsko 
Architekt: Benjamin Jardel a Nicolas Epaillard/J+e architectes
Rok: 2018
Fotografie: Antoine Mercusot/Franch Galivel