{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plán miesta
Architektúra: Architektur Strobl ZT GmbH

Objekt má zaujímavú históriu. Počas 2. svetovej vojny ho zasiahla bomba a potom ho prestavali s nižšou nesymetrickou novou strechou, ktorá nezodpovedala jasnej línii striech susedných stavieb. V roku 2008, keď dom vyžadoval renováciu, sa majiteľ so synom rozhodli pri prestavbe využiť školský projekt.

Naplánovali novú symetrickú strechu, ktorá by zodpovedala štítom susedných budov, čo navyše vďaka použitiu pozdĺžneho zasklenia po celej dĺžke fasády umožňovalo zvýšiť strop v bytoch pod podkrovím.

Robiť stavebné úpravy na existujúcom dome so sebou prináša veľa obmedzení, najmä z hľadiska konštrukcie a bytových jadier. Vetracie šachty musia viesť nahor a prístavba musí spočívať na existujúcich nosných múroch. Vzhľadom na to, že sa budova nachádza uprostred mesta, bolo nevyhnutné použiť efektívnu montovanú konštrukciu, ktorú možno zostaviť za minimálny čas. Strobl sa aj v tomto projekte rozhodol použiť krížom vrstvené drevo (CLT). Materiál je ekologický, dosky v továrni narežú na mieru a zoskrutkujú na mieste. Panely z krížom vrstveného dreva (CLT) sú ľahké, čo je v prípade historických budov ďalší zásadný aspekt strešných nadstavieb.

Apartmán v Grazi so strešnými oknami VELUXArchitektúra: Architektur Strobl ZT GmbH, fotografie: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl ml.

Strobl Architektur

Spoločnosť VELUX je dlhoročným partnerom našej firmy. Prirodzene, jej výrobky sú skvelé, ale skutočne si vážim to, že spoločnosť je partnerom, s ktorým si môžete pohovoriť, keď máte pochybnosti o plánovaní denného svetla. Najdôležitejšie prvky sme pridali práve vďaka analýze spoločnosti VELUX.

Architektúra: Architektur Strobl ZT GmbH, fotografie: Patricia Weisskirchner

Vytvárať miestnosti zaplavené svetlom v území s pamiatkovou ochranou nie je ľahké, ak vikiere nemôžu byť dlhšie než 50 % dĺžky domu. Našťastie sa už v počiatočnom procese návrhu uvažovalo o správnej distribúcii denného svetla. Martin Strobl ml. opisuje, ako sa to stalo: „Našu kanceláriu navštívil zástupca spoločnosti VELUX, aby sme sa porozprávali o inom projekte. Na stole ležali aj prvé plány domu na Schillerstrasse, a tak sme sa porozprávali aj o nich. 3D model vytvorený v nástroji VELUX Daylight Visualizer odhalil, že kúty ani strop nie sú dostatočné osvetlené.“

Grafika

Architektúra: Architektur Strobl ZT GmbH, fotografie: Patricia Weisskirchner

Nové súkromné schodisko vedie za svetlom do priestranného podkrovného bytu. Vzhľadom na predpisy upravujúce podobu striech v starom meste má iba kuchyňa zvislú stenu a priechod na balkón. Všetky ostatné miestnosti sú osvetlené a vetrané zhora.

Otvory boli rozmiestnené okolo existujúcich šácht a potrubí, v dôsledku čoho vznikla zaujímavá typológia miestností. Spálne sú tradičné. Ich rozmery pripomínajú byty na nižších poschodiach. Uprostred je presvetlená kúpeľňa, ktorá osvetľuje chodbu cez svetlík. Chodba a priechodná kuchyňa nadväzujú na otvorený obývací a jedálenský priestor rozdelený šachtami na dve zóny, vďaka čomu priestor svojimi rozmermi pripomína klasické miestnosti.

Vnútri je odhalená konštrukcia zo smrekovej preglejky natretá priesvitnou bielou farbou, ktorej jemný vzor nahrádza iné dekorácie stien.

Výrobky VELUX použité v tomto projekte
Strešné okno VELUX GGL
Detaily výrobku
Strešné okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily výrobku

Podrobnosti o projekte

Projekt: renovácia podkrovia 
Miesto: Graz, Rakúsko 
Architekt: Architektur STROBL ZT GmbH
Rok: 2015
Fotografie: Patrizia Weisskirchner/Oliver Wolf